Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden hebben te maken met hoe vaardig je bent in contact met anderen zoals communicatie, inlevingsvermogen bij een ander en hoe je hier in handelt. Ook thema’s als onzekerheid, faalangst, perfectionisme en hoge verwachtingen bij jezelf én bij een ander bepalen hoe je sociaal vaardig handelt.
Kwaliteiten van het kind komen naar voren en ze krijgen geleerd om deze kwaliteit bewust in te zetten, maar dit gaat vaak ook gepaard met valkuilen. We gaan dan onderzoeken wat zijn deze valkuilen en hoe we deze kunnen omzetten in een kwaliteit.

Oplossingsgericht werken

Het oplossingsgericht werken is een van de methodieken waar mee gewerkt wordt. Er wordt vooral gekeken hoe je een oplossing kunt bedenken voor een situatie/probleem. Dit wordt ook gecombineerd met de wensvraag waarin de gewenste situatie wordt verduidelijkt.
Er wordt gewerkt met 6 stappen, die in de begeleiding verwerkt kunnen worden, namelijk:
- Contact maken, verbinding aangaan
- Verduidelijken veranderbehoefte
- Doelen stellen
- Positieve, kwaliteiten benoemen
- Stap voorruit zetten
- Voorruit
Leer & werk strategieën
De werk- en leer strategieën kunnen individueel aangeboden worden. Dit is een breed begrip dat op verschillende manieren aangeleerd kan worden. Zo kan dit met en zonder hond worden aangeleerd.
Waar aan gewerkt wordt, is bijvoorbeeld:
- Plannen
- Plan maken
- Ben ik een denker, doener, dromer of beslisser (leercirkel Kolb)
- Structureren (schoolwerk of klusjes)
- Hoe pak ik iets aan
- Welke strategieën gebruik ik en zijn deze passend
- Aanleren van andere strategieën


Een methodiek binnen het sociaal pedagogisch werkveld is gedragsmodificatie (CGM). CGM is een manier om met problemen om te gaan, waarbij gekeken wordt naar het verband tussen:
- De manier waarop je denkt
- Hoe je je voelt
- En wat je doet
CGM helpt om te ontdekken welke gedachten en gevoelens iemand heeft, inzicht geven aan welke manieren van denken en voelen er zijn, hoe je nare gevoelens onder controle kan houden en hoe je problemen kunt ontdekken en aanpakken. Zelf regie en verantwoordelijkheid is in deze van belang. Het kind zal zelf verantwoording gaan dragen voor zijn handelen en leert zelf omgaan met zijn (problemen) hoogbegaafdheid. Hierbij kan de ondersteuning van de hond een mooie aanvulling zijn.
Emotionele ontwikkeling
Emotionele ontwikkeling is een hele belangrijke ontwikkeling bij kinderen. Tijdens de emotionele ontwikkeling vormen ze zich tot een uniek persoon met een eigen persoonlijkheid.
Vaak voelen de kinderen iets en kunnen niet benoemen wat ze voelen of weten niet goed wat ze met dit gevoel moeten. Door emoties te laten ervaren en leren om hiermee om te gaan kunnen ze een mooie ontwikkeling doormaken. Via de honden worden er handvaten aangereikt die ze in dagelijkse situaties kunnen inzetten. Zo leren ze emoties herkennen, accepteren en eventueel omzetten in een gewenste emotie. Maar ook leren ze dat veel situaties uniek zijn en niet iedere situatie dezelfde emotie heeft. Zo leren ze ook onderscheid te maken tussen hun eigen gevoel en wat de situatie van hun vraagt.
Daarnaast kunnen ze emoties ook bij anderen leren herkennen en accepteren. Vervolgens kunnen ze keuzes maken wat ze met de emoties van anderen doen bijvoorbeeld hun eigen gedrag veranderen om een andere emotie bij de ander teweeg te brengen of zichzelf af te sluiten voor het gevoel en dit bij de ander te laten.
